Пам’ятка водію, що їде позаду довгомірного ТЗ

Пам’ятка водію, що їде позаду довгомірного ТЗ

В такого авто є велика кількість сліпих зон, тому легковий автомобіль може бути «невидимим». Перед маневром водій легкового ТЗ повинен впевнитися в тому, що вантажівка його бачить.

Повороти вантажний/довгомірний ТЗ може здійснювати не з крайнього положення на проїзній частині (п.10.4), а з іншої полоси, якщо це не суперечить вимогам інших знаків дорожнього руху/дорожньої розмітки та не створить небезпеки/ перешкод іншим учасникам дорожнього руху (п.10.6). Через свої великі габарити ТЗ просто не впишеться в поворот, якщо здійснюватиме маневр з крайньої смуги. У звʼязку з цим, якщо ви бачите, що вантажівка увімкнула правий сигнал повороту, але продовжує рухатись у середній смузі, не намагайтесь «проскочити» повз неї, рухаючись прямо крайньою правою смугою. Ви ризикуєте бути притиснутим до узбіччя в кращому випадку, адже кут повороту вантажівки буде гострим. Краще пригальмуйте і почекайте поки він здійснить маневр.

Якщо ж ви все ж таки потрапили до такої ситуації, подавайте звуковий сигнал, щоб уникнути зіткнення з вантажівкою можливий навіть виїзд на тротуар за умови збереження безпеки пішоходів та інших учасників дорожнього руху.