Що є розділювальною смугою?

Що є розділювальною смугою?

В правилах дорожнього руху сказано, що

1.10 Розділювальна смуга – виділений конструктивно або за допомогою суцільних ліній дорожньої розмітки 1.2 елемент автомобільної дороги, який розділяє суміжні проїзні частини.
Вона не призначена для руху або стоянки ТЗ. За наявності на розділювальній смузі тротуару по ньому дозволяється рух пішоходів.

Головною функцією розділювальної смуги є поділ транспортних потоків переважно протилежних напрямків.

Розділювальна смуга може бути у вигляді фізичних конструкцій, тобто газону, металевих або залізобетонних конструкцій та ін. З цим, як правило, питань не виникає.
Другий варіант розділювальної смуги – це горизонтальна розмітка 1.2.

І дуже часто водії називають подвійну лінію розмітки 1.3 роздільною смугою – це НЕВІРНО. Адже подвійна лінія поділяє транспортні потоки протилежних напрямків на дорогах, які мають чотири і більше смуг руху або на ділянках доріг з трьома (2+1) смугами.
Тобто фізично подвійна лінія розмітки представляє собою здвоєну лінію 1.1 – вузьку суцільну лінію, таким чином поділяючи транспортні напрямки.

Щоб не плутати лінію розмітки 1.2 та подвійну лінію 1.3, треба запамʼятати: якщо між двома білими лініями буде ділянка шириною від 1м, то це – роздільна смуга, якщо ж відстань між двома лініями дорівнює ширині однієї з цих ліній, то це – подвійна суцільна лінія 1.3.